Sommarmusik från Kristuskyrkan

Det är sommar, det är semester! Vi träffas igen i augusti. I väntan på återseendet finns här lite musik.

Sommarkoraler
Tekniskt sett är den första inte någon sommarkoral, men melodin liknar nog en sådan. Solen som skiner på våren är väl densamma som på sommaren. Det finns förresten också en vinterversion av denna koral: Hur härligt vittna land och sjö ännu i frost och vintersnö, o Gud, om dina under! Men låt oss inte tänka på vintern ännu...

Sommarklassiker
Dessa sommarstämda ljuva klassiker får naturligtvis inte heller glömmas.

Pingst – den kyrkliga sommarfesten
Man kan alltid lyssna till Johann Sebastian Bachs musik på flera nivåer. I den här koralen till exempel hörs melodin först i den högsta stämman och sedan i den lägsta. Men Bach har gömt ett litet skämt i den första hälften. Han placerade en aksent i basstämman på tredje delen av varje taktslag, alltså: en paus på första delen (Fadern), en paus på andra delen (Sonen), en ton på tredje delen (Heliga Ande). Aha, den här är en pingstkoral!

Natur
På 1700-talet blev det populärt att imitera fågelsång och andra naturljud på orgeln. Ingenting överträffar ju en riktig näktergals sång, men denna imitation är också väldigt trevlig.

Mer musik i tidigare artiklar:
Ha den äran i år, Ludwig!
Sommaren all vår glädje bliver
Fader och son
Orgeltoner i coronatider